Bare Egil Band
07. juli 2016

Hjelp meg med info til jubileumslåt om Bodø

Denne høsten reiser jeg på turne med debutplata mi, Absolutt Ikke som jeg skal spille i sin helhet, aleine med kassegitaren min femten steder over hele Norge. Det blir faen meg episk! For første gang på lenge kan du faktisk være sikker på å høre de sangene du liker på en Bare Egil Band-konsert, ikke bare den dritten jeg liker å spille. Det er jo en begivenhet i seg selv.

Jeg spiller på Dama Di i Bodø 27. oktober og det blir nok stas. Min forrige Bodølåt, majestetiske Flytt Bodø lenger sør fra den siste plata mi Norge på kryss og tvers volum 3 fra 2014 er jo en av de aller mest populære sangene fra den plata og det finnes flotte Youtubevideoer av versjoner både fra NRK Sommeråpent og P3 og jeg spilte den også nylig i Minecraft av alle steder, i NRKs store sending derfra.

Jeg vet at folk i Bodø har vært svært takknemlige for at jeg på den fine måten har satt fokus på landsdelens problemer og løftet fram byens mildt sagt problematiske plassering. Dette har også hatt overføringsverdi for hele resten av Nord-Norge og vært en sterkt motiverende faktor for planene om storstilte kommunesammenslåinger ikke bare nordpå, men i hele landet.

Nå er det 200-årsjubileum i Bodø og det blir markert på ymse vis blant annet ved at jeg skal lage en ny låt til byen (som jeg alltid gjør til konsertene mine). Og da passer det overraskende bra at dataprogrammet mitt har valgt ut at jeg skal lage en blues om Bodøs grunnlegger. Det skal jeg vel klare, med mindre det blir for tett på tematikken i den forrige låta? Det at det skal være en blues tilsier at den bør handle om hans negative følelser rundt byens plassering og da kan det jo fort bli samme låta en gang til.

Hvem var det så som grunnla byen? Det er ikke sikkert skylda egentlig kan legges på noen enkeltperson, men jeg har gjort nok research til å finne ut at en dude som heter Jens Rathke kan ha hatt noe med saken å gjøre. Er det noen som vet noe mer om ham som kan gi meg noen juicye detaljer til ei låt? Sitter det noen Rathke-etterkommere som kan gi meg noe info? Han var ugift, men han var jo en mann som tilbragte en del tid i Nord-Norge, så det er ikke umulig at han fikk seg en etterkommer eller to der.

Eller kanskje jeg bare skal lage en generell jubileumslåt? Jeg tillater meg faktisk ubegrenset med slack i forhold til den oppgaven jeg blir tildelt; det viktigste er at det blir en eller annen låt. Så hvis det er noen som har andre innspill til hva ei låt om Bodø kan handle om, er det bare å fyre løs. Som vanlig er jeg interessert i hva som helst av lokal informasjon, gøyale stedsnavn, spesielle skikker, artige historier om lokale originaler etc. Hva som helst! Fyr løs, Bodøværinger. Jeg trenger all hjelp jeg kan få!

Legg igjen en kommentar

04. juli 2016

Siste pottesjanse nå! Vi trenger analyseproblematiseringshjelp!

 

Kvart Potte [sensurert]

Som vel alle nå har fått med seg, feirer vårt plateselskap Duplex Records 30 årsjubileum i år. I den forbindelse har det blitt sammen en nydelig spilleliste med til nå uutgitt musikk under navnet Kvart Potte. Her er det unike låter med Bare Egil Band, Hurra Torpedo, Black Debbath, marOder, De sørgelige restene og mange mer. Det vil også bli trykket opp i en folkefinansiert kassettutgave som nå er tilgjengelig kun i et drøyt døgn til gjennom New Jelly, så her gjelder det å gripe sjansen!

Kassetten vil bestå av et utvalg av låtene fra spillelista, og da selvfølgelig konsentrert om de minst populære ettersom de mer populære sporene antageligvis vil klare seg utmerket på egen hånd. Men dette medfører en del dilemmaer. Hvordan skal vi avgjøre hvilke sanger som er minst populære? Vi kan se på strømmetallene fra Spotify og Tidal, men her er det mange feller å gå i. Ettersom vi har sluppet en sang i uka i lengre tid vil de forskjellige låtene ha svært ulikt utgangspunkt. De som har vært med fra starten vil selvfølgelig ha hatt mulighet til å strømmes mange ekstra ganger. Vi kunne justert for dette ved å se på gjennomsnitt i stedet for absolutte tall, men da får sent ankomne låter en fordel ettersom spillelista har fått slik en voldsom spredning og popularitet med tiden, slik at de nyeste låtene dermed vil kunne ha nådd ut til flere. Løsningen har blitt å se på strømmetallene for juli måned. Da er alle sangene lansert og de starter således på like fot. Nå er det viktig at alle, og særlig de som har bestilt kassetten hører mest mulig på de sangene de liker dårligst slik at de ikke ender opp på kassetten! Forstått? Vi har lagt merke til at noen prøver å unngå å strømme lista i det hele tatt, kanskje for å oppnå at alle sangene strømmer så dårlig at de blir med.  Det er juks og kan medføre utestengning fra hele internett.

Og vær så vennlig å bidra med flust mulig ekstra problematiseringer i forhold til det å hente inn rettferdige tall. Et aspekt er at det ligger en iboende urettferdighet i spillelistas faste rekkefølge. De øverste låtene vil naturlig nok spilles mest og dermed ha liten eller ingen sjanse til å bli med på kassetten. Det er vel forøvrig grunn til å tro at ingen har tenkt til å høre på kassetten uansett, så dere har kanskje ingen tydelig egeninteresse av å gi oss gode grunnlagstall, men husk at dette er en borgerplikt på linje med å stemme ved valg, være meddommer og å vaske klosettet etter seg når man har vært ekstra uheldig med noe fremmedlandsk mat. Og som sagt; de som skulker unna vil få inndratt mange ting og blir ikke nødvendigvis invitert i selskaper heretter.

Legg igjen en kommentar

03. juli 2016

Alta, hjelp meg med Reinsdyrblod-låta mi!

Alta
Til høsten reiser jeg på turne med debutplata mi, Absolutt Ikke som jeg skal spille i sin helhet, aleine med kassegitaren på femten utvalgte steder over hele Norge i anledning 20-årsjubileet for utgivelsen. Endelig skal folk få være sikre på at de får høre de låtene de faktisk har lyst til å høre: Tagging, Arne, Speider’n, Asfalt og Sko, ikke alle de mindre interessante låtene jeg har spydd ut på plate etter plate siden den gang.

Et av stedene  jeg gleder meg spesielt til å spille er Alta på City Scene 13. oktober. Før i tida, særlig på 90-tallet spilte jeg i Alta i et bankende kjør. Vi hadde noen legendariske konserter på høyskolen med Gartnerlosjen i 94/95. Jeg spilte der mye med Bare Egil Band, og L.Y.D. (Lek, Ytringsfrihet og Demokrati) hadde et par meget interessante konserter seint på 90-tallet. I det siste har Black Debbath besøkt Aronnesrocken et par ganger. Jeg hadde også glede av å spille skolekonserter på distriktets ungdomsskoler for noen år siden sammen med min gode venn og kollega Aslag Guttormsgaard med vårt superpopulære barneshow. Det som alltid har vært spesielt stas i Alta er at de har stelt i stand spektakulære opplegg som snøscootertur, havfiske og helikoptersafari. Gleder meg til å se hva de finner på i høst…

Gartnerlosjen i Alta 1995 med praktiske melmasker

Gartnerlosjen i Alta 1995 med praktiske melmasker

I forbindelse med forrige Bare Egil Band-konsert i byen lagde jeg den nydelige balladen Alta instrumentbutikk som dessverre ikke har blitt utgitt ennå. Men jeg skal selvfølgelig også skrive en ny låt til denne konserten. Og til det trenger hjelp. Dataprogrammet mitt har som vanlig valgt ut tema og genre for meg. Jeg skal skrive en verdensmusikklåt  om en drikk fra Alta. Her har jeg kommet litt lenger enn vanlig. Jeg har bestemt meg for hvilken drikk det må være. Det må handle om reinsdyrblod, for jeg antar at det er den typiske drikken i Alta. Verdensmusikk burde kanskje blitt joik når jeg først er i Alta, men det har jeg jo allerede prøvd meg på med låta Grungejoik. Kanskje ikke det var helt 100% vellykket?

Reinsdyrblod er jo en tøff tøff tittel, litt i stil med noe Kvelertak kunne ha funnet på, så det burde nok heller bli en sånn type låt. Eller kanskje Finnmarks eget Ondt blod er en mer relevant referanse. De har jo laget en grisefet hardcoreskive som faktisk heter Finnmark og der burde det være nok av musikalske referanser å hente. Om jeg klarer å overføre det til mitt mildt sagt pistrete kassegitarspill er jo imidlertid en annen sak. Kanskje noen kan hooke meg opp med Ondt blod så de kan lære meg litt om brutal gitarspilling og riffing?

Men først og fremst trenger jeg litt hjelp til innholdet i låta. Er det noen her på internett som vet noe om reinsdyrblod egentlig? Viskositet, smak, farge, drikkbarhet eller lignende? Har noen vært på en brutal overlevelsestur hvor dere ikke hadde noe annet valg enn å drikke blodet fra dyra deres for å klare dere gjennom polarnatta? Er det noen historier fra krigens dager som egner seg til sang? Har reinsdyrblod blandet med vodka gitt noen spesielle virkninger? Ellers trenger jeg som vanlig lokale stedsnavn, tøffe uttrykk fra reindriftsnæringen og alle mulige slags fakta, rykter og overdrivelser som er relevante for Altaværingene.

lydalta05.jpg

L.Y.D. og Cowboy-Per i 1998 eller deromkring

Legg igjen en kommentar

02. juli 2016

Jeg trenger innspill til verktøysang om Tromsø!

2016-06-28 13.15.29

Kall meg gjerne Tromsøvenn! 23. juli spiller jeg på Buktafestivalens familiearrangement med selveste Black Debbath, 2. september spiller jeg på Driv med gode gamle Thulsa Doom og 12. oktober åpner jeg Norgesturneen min med Bare Egil Band på The Edge. Her skal jeg spille debutplata mi Absolutt Ikke i sin helhet, bare meg med kassegitar akkurat som jeg sikkert gjorde på Rogers i 1994 eller deromkring, hvis noen husker det.

Nuvel, nok mimring! Jeg skal selvfølgelig ikke bare spille gammalt møl på denne konserten. Forrige gang jeg spilte i Tromsø lagde jeg den nydelige balladen, Nedentil Niks som jeg planlegger å slippe som singel i forbindelse med turneåpningen. Det blir jo stas. Og så skal jeg som vanlig lage enda ei ny låt som skal urframføres under konserten og denne gangen har dataprogrammet mitt bestemt at jeg skal lage en vals  om et verktøy fra Tromsø. Den var ikke helt lett!

Noen som har noen forslag til hva slags verktøy som er typisk for Tromsø? Er det noen lokale bedrifter som har behov for spesifikt utstyr? Bruker de en spesiell tang i tapperiet på Mack? Er det en spesialskrutrekker som er nødvendig for å justere korset på Nordiskatedralen? Trenger den kommunale verktøykasse noe mer effektive redskaper? Har Tromsøfiskeren en spesiell type hammer til å avlive skreien med? Her er jeg blank, merker jeg.

Jeg er som vanlig takknemlig for alle slags innspill! Alt mulig. Stedsnavn i Tromsødistriktet, gøyale historier om folk derfra, anekdoter av ymse slag, kjente personligheter etc. Kjør på! Det er utrolig hva som kan brukes til å sette i gang de små grå for å få laget den nydelige sangen Tromsøfolket fortjener!

Ett svar til “Jeg trenger innspill til verktøysang om Tromsø!”

  1. Inderz sier:

    I Tromsø finnes det ikke to veier som ikke har krysset hverandre i fortiden, så kompass fungerer ikke.

Legg igjen en kommentar

30. juni 2016

Jeg trenger hjælp til Festiborgsang til Sarpsborg

 

2016-06-29 15.57.45

Jeg skal spille på Festiborg i Sarpsborg 17. august og som alltid skal jeg lage en ny låt for anledningen. Jeg har tidligere gledet beboerne i byen med den enormt fengende fotball-låta Særpingane taper aldri, som dere alle selvfølgelig kjenner og elsker, så her er det store forventninger!

Denne gangen skal sangen skal være en nidvise om et eldre ektepar fra Sarpsborg. Dette er som vanlig bestemt av mitt selvutviklede dataassisterte kreativitetsverktøy som setter sammen genre og temaer så jeg ikke skal starte helt på bar bakke. Men jeg føler allikevel at det er det jeg gjør denne gangen. Det å lage sanger om eldre ektepar er ikke noe jeg har helt dreisen på, så jeg trenger all den hjelpen jeg kan få. Er det noen som kan tipse meg om noen gode låter innen genren, kanskje? Helst ikke Odd Børretzen, men noe annet.

Eller kan dere hjelpe meg videre på en annen måte? Noen som kjenner et kjipt ektepar fra Sarpsborg som fortjener ei nidvise lagd om seg? Noen som fortjener å bli sjikanert på det groveste? Noen som alltid har plaget barn i distriktet og som nå kan få en god Bare Egil Band-låt rett tilbake i fleisen som hevn? Eller har du en god historie om et ektepar fra en annen del av landet som jeg kan bruke? Jeg kan late som den har noe med Sarpsborg, vet dere. Det går an det også, selv om det er sleipt. Eller jeg kan også bruke andre momenter fra Sarpsborg som kan være interessante, lokale stedsnavn som låter bra, lokale skikker som ikke nødvendigvis har noe med eldre ektepar å gjøre, men som kan være inspirerende for meg i låtskrivingen allikevel.

Festiborg er en teaterfestival så et utgangspunkt kan kanskje være et eldre ektepar som har drevet med amatørteater hele livet. Er det i det minste noen som har noen gode innspill på amatørteaterfronten? Kjør på! Gi meg noe å jobbe med her, da! Det er ikke meningen at jeg skal ordne alt dette sjæl, vel! Gi meg litt hjælp her! Djeezus!

Legg igjen en kommentar

Meny