Black Debbath har levert tung, tung politisk rock siden 1999. De har gjennom sin innsats som en overordnet femte statsmakt i Norge satt så vel den politiske som musikalske dagsorden siden den gang. Fra de påpekte at det var Problemer innad i Høyre på sin første singel har de gang på gang påvist feil og mangler i det norske samfunn med sin blytunge riffsynsing og akademiske stoner-rock.

Bandet består av Lars Lønning, Egil Hegerberg, Ole Petter Andreassen og Aslag Guttormsgaard som tidligere har vært med i band som Gartnerlosjen, Bare Egil Band, Hurra Torpedo, Thulsa Doom, The Cumshots, El Doom and the Born Electric, MarOder, De sørgelige restene med mange mer.

Debutalbumet Tung, tung politisk rock (1999) fikk Spellemannsprisen for beste tungrockplate når prisutdeler Kristopher Schau overprøvde en åpenbart feilaktig juryavgjørelse. En modig handling han siden har fått mye ros for.

Turistguidplata Welcome to Norway (2001) innebar et voldsomt løft for Norge som feriedestinasjon. Den har foreløpig bare kommet i en engelsk utgave, men versjoner på alle andre språk er under planlegging.

Den femte statsmakt (2004) ble nominert til Spellemannsprisen, men prisutdeleren dette året overså dessverre sitt mandat. Men dette albumet står fram som en klassiker med låter som tittelsporet, Min kone forlot meg mens jeg sto og fiska (just mens jeg dro en skrei), Voggesang til Trønderen, Dødsstraff uansett forbrytelse og Vi må redde geirfuglen.

Naar vi døde rocker (2006) var et bestillingsverk til Øyafestivalen i forbindelse med Ibsenåret. Bandet blandet Ibsen og rock nesten bedre enn noen andre både på scenen og på plate og fikk stor anerkjennelse i finkulturelle kretser.

Black Debbath hyller kvinnen (2007) sto bandet fram som reinspikkete feminister med sanger som 35 og heit, Jag är din pojkvän, yeah og Seksualiseringen av det offentlige rom (gjør meg horny). Mange kvinner fikk for alvor smaken på Black Debbath etter dette.

Samleplata Black Debbaths beste – 10 år med rock mot alt som er kult (2009) oppsummerte bandets første ti år og fem plater med en eksklusiv utgivelse på vinyl, dvd, cd og egen boks. Alt lekkert designet av Christian Bloom og selvfølgelig ledsaget av en suksessrik turne til hver avkrok av landet

Nå får det faen meg være rock! Akademisk stoner-rock (2013) er bandets foreløpig nyeste utgivelse. Her vender bandet tilbake til røttene med råtøff riffsynsing, men med nesa enda mer rettet mot akademia og folkeopplysning enn tidligere. Låta Nei til runkesti på Ekeberg (skulpturpark-sangen) ble med sitt sterke engasjement mot Christian Ringnes’ ulekre planer i Ekebergåsen på kort tid en av bandets aller mest populære sanger.

Meny