Bare Egil Band
14. januar 2021

Morten A-bl A-bl

Jeg fortsetter ufortrødent mitt prosjekt med å spille inn akustiske utgaver av samtlige Bare Egil Band-sanger i serien Tett på Bare Egil Band. Her har jeg kommet fram til hyldesten til Stavangers store sønn fra en konsert på Folken i 2011, grundig dokumenter i NRK-serien om angjeldende turné Bare Egil Tour. Sangen finnes ellers i en synthbasert live-utgave på Norge på kryss og tvers volum 2. Jeg har alltid vært svak for låta og har tenkt at den skal komme i en ordentlig studioversjon en gang. Vi får se. Her er den i hvert fall i en nedstrippet akustisk utgave.

Har du en låt du ønsker jeg skal spille inn i en akustisk utgave? Gi en melding et eller annet sted, så fikser jeg det i løpet av kun få år.

Legg igjen en kommentar

11. januar 2021

Ambassadøren som ble fredsmekler

Vi lever i en turbulent verden. Noe av problemet er at vi forstår ihjel ugjerningsmenn og -kvinner. Det er derfor vi får scener som i Washington forleden. Terrorister og opprørere blir ikke møtt med maktmidler de forstår og som de har respekt for. Derfor har jeg sett meg nødt til å gjenopplive min gamle karakter Fredsmekler Egil Røed-Egil fra suksessforestillingen Vrøvl og fanteri i Bare Egil By. Dette er mannen som kommer med trusler om gjengjeldelser ingen våger å sette seg opp mot!

Låta dukket først opp i 1992 under navnet Ambassadøren og ble i noen år hyppig framført av Gartnerlosjen før den gikk i glemmeboken. Dernest dukket den opp på plata Sanger fra Bare Egil By i 2007, nå med nye vers og litt flere refreng.

Ambassadøren i originaltittelen henspiller på historien som inspirerte sangen. I min tid på Bøler Auto Senter (se første bind av min selvbiografi, 10 år bak pumpene) betjente jeg en dag en eldre nisse som hadde følgende å fortelle: «Jeg må ringe privatdetektiv. Det er en mann som er ambassadør som er ute etter meg. Og denne ambassadøren har så mye makt, han er nemlig utenriksminister i regjeringen, og han vil ha meg til å jobbe for seg, og nekter å akseptere at jeg ikke vil det. Han har makt over mange mennesker. Damene på posten har han makt over, og de på biblioteket. Jeg ba de på biblioteket om å passe på sakene mine, og når jeg kom tilbake hadde de rotet i posene mine og hatten var vekk.» Ved å legge til noen referanser til bestemora til en kompis av Trommer’n som anklaget naboen for å bryte seg inn hos henne om natta for å lakkere tersklene hennes og legge tippekuponger i skuffene, hadde vi raskt en låt på plass.

Legg igjen en kommentar

04. januar 2021

In(n) å bæsje

 «Det er blitt så in å bæsje,» heter det i en ekstremt treffende metafor på et stadig mer illeluktende norsk offentlig ordskifte. Alle er kontinuerlig på vei inn for å bæsje i hvert sitt eget olfaktoriske ekkokammer. Der sitter de hver for seg og trykker ut den ene retoriske ruka etter den andre uten tanke for hva som foregår i nabobåsen. «Se hva jeg har skapt!» skriker de til hverandre, men ingen vil se på naboens, alle vil bare vise fram sitt eget produkt. «Din dritt er så polariserende!» hevder de. «Møkka mi derimot er ren og fin og skaper samhold og harmoni.»

Her hører du originalutgaven av sangen.

En rekke kjente profiler fra vinterens og vårens store, kontroversielle stridstemaer får gjennomgå i denne ekstremt fengende 80-talls new wave-låta fra Bare Egil Band. Her sparkes det både til høyre og venstre, opp og ned og fram og tilbake. For hvem er egentlig 100% uskyldig i å skape grobunn for vår nye polariserte virkelighet drevet av sosiale medier og klikkbasert kjendisjournalistikk? En verden hvor bare de som skriker høyest blir hørt, og alle løper i flokk med hendene fulle av den dritten de selv nettopp har skapt, men som de anklager sine meningsmotstandere for egentlig å stå bak. Er vi ikke alle delaktige i å skape offentligheten? Har vi ikke alle et ansvar for kanskje å gå stillere i dørene når det gjelder vår egen dritt og kanskje interessere oss mer for andres? Kanskje vi skal bli flinkere til å si: «Få se på den bæsjen din! Ja, det var en fin levering,» i stedet for alltid å gnåle om vår egen møkk.

Teksten finner du her

Med sangen følger det også en mediekritisk dans som garantert kommer til å bli sommerens landeplage. Her kommer Macarena og Fugledansen til å bli vippet av pinnen. Alle navngitte personer i sangen vil bli forespurt om å delta i musikkvideoen for å lære bort trinnene, og dermed bidra til en ytterligere topping på den overfylte metaforiske festivaldassen norsk offentlighet har utartet til å bli. Og de vil også derigjennom bidra med drahjelp for den største møkkasprederen av dem alle, nemlig Bare Egil Band selv. Gratulerer med dagen, Norge! Endelig er den nye nasjonalsangen kommet på dass.

Legg igjen en kommentar

21. desember 2020

Reacting to christmas

I am happy to mention that Bare Egil is reacting to things is celebrating the holidays with a brand sparkling seasons finale of season 2. It’s remarkably similar to the the last episode, but I do solemnly swear that it is actually a really new episode, not the same as last time. It doesn’t bring anything new to the table, so please avoid watching this at all costs! Haven’t you got anything better to do with your time, you moron?

On the bright side Season 3 won’t arrive until September 4th next year. As we all know, the time span between the publishing of each episode grows exponentially over time. That’s a very good solution to a big problem. The problem of making and watching this series. Fortunately very few people seem to be interested. The German edition will deliver it’s season finale very soon in the new year.

Legg igjen en kommentar

30. november 2020

Grana er straight

Det har vært første søndag i advent og det er på tide å tenke på at jula nærmer seg og viktigheten av å ta etiske valg i forbindelse med juleforberedelsene. Dette tok jeg allerede opp i låta Grana er straight fra plata Sanger fra Bare Egil By – Det noe svakere andrealbumet (2007). Teksten til sangen finner du her.

Låta var opprinnelig fra LYDs juleshow tidlig på 2000-tallet. En tradisjon vi holdt på å ta opp igjen i år når vi var booket til Caliban Sessions, men som dessverre måtte avlyses på kort varsel. Vi får se om vi kommer sterkere tilbake neste år.

Opprinnelig var låta lagd med en sampling av rytmesporet til Queens We will rock you i 6/8-takt. Det syntes jeg var veldig smart og jeg var veldig stolt av det, men jeg tror kanskje låta hadde fungert noe bedre med en litt mer vanlig innfallsvinkel til grooven. Ellers er gode gamle Oslo fagottkor med og korer, noe de også gjorde på Øyafestivalen og Rockefellerkonserten i 2007. Fryktelig stas!

I denne to-episoders dokumentaren fra 2007 regner jeg med at man får høre mer om låta og platas tilblivelse, men det er ikke sikkert.

Legg igjen en kommentar