Bare Egil Band
30. november 2020

Grana er straight

Det har vært første søndag i advent og det er på tide å tenke på at jula nærmer seg og viktigheten av å ta etiske valg i forbindelse med juleforberedelsene. Dette tok jeg allerede opp i låta Grana er straight fra plata Sanger fra Bare Egil By – Det noe svakere andrealbumet (2007). Teksten til sangen finner du her.

Låta var opprinnelig fra LYDs juleshow tidlig på 2000-tallet. En tradisjon vi holdt på å ta opp igjen i år når vi var booket til Caliban Sessions, men som dessverre måtte avlyses på kort varsel. Vi får se om vi kommer sterkere tilbake neste år.

Opprinnelig var låta lagd med en sampling av rytmesporet til Queens We will rock you i 6/8-takt. Det syntes jeg var veldig smart og jeg var veldig stolt av det, men jeg tror kanskje låta hadde fungert noe bedre med en litt mer vanlig innfallsvinkel til grooven. Ellers er gode gamle Oslo fagottkor med og korer, noe de også gjorde på Øyafestivalen og Rockefellerkonserten i 2007. Fryktelig stas!

I denne to-episoders dokumentaren fra 2007 regner jeg med at man får høre mer om låta og platas tilblivelse, men det er ikke sikkert.

Legg igjen en kommentar

27. november 2020

Sanger om å være forelsket

Tekster: Sangen om å være forelsket. Ti Lagate

I kveld kl. 18.00 (27. november 2020) er det premiere på en ny video i serien Tett på Bare Egil Band. Denne gangen er det åpningssangene fra Absolutt Ikke Bare Egil Band som står for tur.

En stor andel av de første sangene mine var sanger om å være forelsket, og disse to er vel de mest erketypiske eksemplene på dette. De var åpningssanger på Absolutt Ikke Bare Egil Band, som vel er den plata de fleste fortsatt forbinder meg mest med, i hvert fall sånn musikalsk sett. (Vinylutgaven kan forresten være en ypperlig julegave!)

Ti Lagate var en av de aller første sangene mine, og som de fleste tidlige Bare Egil Band-sanger er den skrevet som en ren stream of consciousness uten noen klar plan, og deretter tonsatt i sin helhet akkurat slik den var skrevet ned. Den het opprinnelig Til Agate (uten at jeg hadde noen konkret Agate i tankene), men jeg syntes det var en teit tittel så jeg flyttet mellomrommet for å få det til å høres litt latin ut, noe som selvfølgelig var enda teitere.

Sangen om å være forelsket het en stund Sangen om å være forelsket uten å vite hvordan man skal si det (og dessuten synes jeg sanger med veldig lange navn er teite for det er så vrient å få plass til hele tittelen på coveret), men tittelen ble siden forkortet av grunner som burde gå klart fram av navnet selv. Den er skrevet en stund etter Ti Lagate, men de to gikk veldig raskt inn i en symbiose hvor det var svært sjeldent at den ene ble framført uten den andre.

De fleste tidlige Bare Egil Band-sangene var egentlig skrevet som forslag til sanger til Gartnerlosjen, men det var få av dem som passet særlig godt til det vi holdt på med musikalsk ettersom jeg sleit med å få til noe som hørtes ut som rock med mine noe begrensete kassegitarferdigheter. Ti Lagate var en av dem vi faktisk spilte en stund mens vi het Diverse Artister, kanskje det dårligste navnet vi har hatt på noe bandprosjekt. Dette var i perioden mens Lars hadde et friår for å gå på folkehøyskole, etter vi het Lille Pepre Benklærs Campingbag og før vi tok tilbake det gamle Gartnerlosjen-navnet fra noe som egentlig var et annet band. Men det er vel en annen historie.

Legg igjen en kommentar

24. november 2020

Rapport fra Trænas solsvidde strender

Til Trænafestivalen i 2013 var oppgaven min å skrive en sjømannssang til konserten min der. Sjømannssanger skal så vidt jeg har forstått handle om ting som forlis, tropiske paradis og eksotiske kvinner. Jeg synes jeg klarte å kombinere disse elementene riktig så godt i denne opprinnelig nokså Springsteen-aktige rockeren som innledet en kortvarig tradisjon med at hver Bare Egil Band-plate skulle ha med minst en låt hvor jeg brukte formuleringen «i en slags sekk». Teksten finner du her.

Det er ikke verst for en sjømann å komme til en fremmed strand og treffe en slik skjønnhet!

Værgudene tok til motmæle mot sangen min og lanserte en værtype med regn og ned mot 0 grader som prøvde å motbevise min tese om disse solsvidde strendene, men jeg valgte å vise været hvem som er sjefen gjennom stadig mer moderat påkledning etter hvert som konserten bar fram til relativt stor begeistring fra et publikum som hadde valgt en noe kraftigere bekledning.

Les rapporten fra Rana Blad som ga konserten en velfortjent firer på terningen.

Når jeg først var på Træna ble jeg invitert til å spille på Sommeråpent på NRK som hadde sendinger fra Hurtigruta der oppe. På vei bort til sendingen reflekterte jeg over at den sangen jeg hadde skrevet var litt lang og knirkete for Sommeråpents format hvor det fort ikke er plass til å spille en låt på mer enn et par minutter. I hvert fall hvis det er framført litt haltende på en kassegitar av en som ikke har lært seg låta si ordentlig på forhånd. Jeg var også redd for at sangens intrikate innhold ville gå over hodet på Sommeråpents bredt sammensatte publikum. Derfor skrev jeg like godt en låt til, den omtrent like vellykkete Bygg bru til Træna, bygget på de tanker man gjør seg på en båttur ut til disse forblåste øyene langt uti havgapet. Teksten finner du her.

Både Bygg bru til Træna og På Trænas solsvidde strender slippes som Tett på videoer samtidig sånn at det skal bli mulig å avgjøre en gang for alle hvilken av dem som er den mest populære Trænalåta jeg har skrevet.

Begge låtene dukket opp på Norge på kryss og tvers volum 3, plata som for alvor representerte en kvalitetsheving på de nyere Bare Egil Band-platene, synes jeg, både når det gjelder låtskriving og produksjon. De platene som kom i årene før var litt mer over hele kartet og vimsete sammensatt. Siden da har det vært litt mer stringens over det hele. Men det er nå bare min mening og jeg vet ikke hvor mye den er verdt. Jeg anbefaler nå allikevel alle å kjøpe seg Norge på kryss og tvers volum 3 på såvel CD som LP. Man kan få et svært godt tilbud på en pakke på dette ved å ta kontakt med Bare Egil Band gjennom Facebook eller enda enklere ved å bestille dem fra Platekompaniet.

Legg igjen en kommentar

21. november 2020

Krydder i hverdagen

Det går mot jul og da skal det krydres både her og der. Kanskje trengs det litt krydder i samlivet? Ja, krydder er i det hele tatt brukandes til ganske mye. Derfor passer det utmerket at dagens låt i Bare Egil Bands pågående serie Tett på Bare Egil Band på Youtube i dag er viet låta Krydder fra plata Jo (har jeg nevnt at den finnes på vinyl og er en fremragende julegavidè?). I serien Tett på Bare Egil Band planlegger jeg å spille gjennom alle låtene jeg har laget, men ettersom jeg lager låter fortere enn jeg klarer å spille dem inn for tida, kan det bli litt vanskelig i praksis. Vi får se hvordan det går.

Teksten finner du her

Krydder er en av disse låtene som er skrevet til lokale steder rundt omkring i forbindelse med konserter på angjeldende sted. Denne ble laget til en konsert med Ikke Bare Bare Egil Band Band på Landbrukshøyskolen i Ås (jeg nekter å anerkjenne dets universitetstatus – har du hørt makan til tøv?). Dette er forøvrig også stedet hvor deler av Absolutt Ikke ble spilt inn live i 1995 samme kveld som Gartnerlosjen åpnet sin Due-turne samme sted. Det var tydeligvis hektiske tider.

Overrask far med denne vinylgodbiten, delvis spilt inn på Landbrukshøyskolen i Ås!

Når jeg spiller med bandet mitt er jeg som regel nødt til å skrive kveldens lokale låt litt på forhånd sånn at vi kan arrangere den og øve den inn før konserten, men det hadde jeg tydeligvis ikke gjort ved denne anledningen. Jeg var på skoleturné med Bare Egil og Aslags superpopulære barneshow i Aurskog-Høland i ukene før, så det hadde sikkert vært vanskelig å finne tid til både komponering og øving. Heldigvis dukket denne låta opp av seg selv under lydprøven på barneshowet samme morgen. Den ble hurtig skrevet ferdig og øvd inn under lydprøven til Ikke Bare Bare Egil Band Band samme dag. Lydprøve har faktisk blitt en av mine foretrukne arenaer for låtskriving de siste årene. Hainn lydmainn… er en annen perle som har kommet til på den måten.

Årets julegaveidé? Låta Krydder finnes på denne fine plata!

Krydder har med sin rike tekst og fengende melodi fra første stund vært en kjær gjest i settlista både med og uten backingband. Den har også fått ytterligere liv gjennom tolkningen til Bare Egil Spellemannslag hvor Odd Nordstoga ikke bare har arrangert låta på en fremragende måte, men til og med lagt inn et ekstraparti som jeg ikke skjønner helt hva handler om, men som like fullt er feiende flott.

Krydder kommer i mange utgaver. Dette er folkemusikkvarianten. Ronny Haugeland har som vanlig tegnet coveret.

Legg igjen en kommentar

24. september 2020

Den musikalske rettsreferent

I Bare Egil Band har jeg blitt stadig mer samfunnsorientert i min kunst, og jeg tar dette nå til nye høyder gjennom min musikalske dekning av den pågående rettssaken om angrepet på demokratiet i kjølvannet av Ways of seeing-forestillingen. Jeg følger egentlig bare rettssaken med et halvt øye og lager bare låter om den når noen foreslår en tittel som jeg synes virker fengende, men dette har allikevel blitt det norske folks foretrukne medium for å få informasjon om denne selsomme saken. Siste låt så langt (og kanskje den aller beste) er Jeg vet da ikke hvor alle printerne mine er, men alle låtene er strålende, så følg spillelista og møt gjerne opp på Rockefeller-konserten på lørdag hvor suiten vil bli framført i sin helhet live for første gang.

Legg igjen en kommentar