Bare Egil Band
22. mai 2020

Ny rællesingel fra Spellemannslaget

Ny vinnersingel fra Bare Egil Spellemannslag med et nytt vinnercover fra Ronny Haugeland

Bare Egil Spellemannslags konsert fra Riksscenen 30. april fortsetter å dryppe ut i form av digitale singler. Pils og Padde er ute nå på alle de digitale plattformer du kan ønske. Hvis du ikke kan vente på at alle sangene skal komme ut, kan du høre del 2 av konserten i Folkemusikktimen på NRK P2 søndag 24. mai kl. 18.03. Konserten ligger også i en deilig versjon på en time på NRKs Nett-TV-spiller.

Låta er opprinnelig fra Bare Egil Bands plate I fyr og flamme fra 2008 og refrenget ble skrevet av Hurra Torpedo ute på Coney Island på en av deres første USA-turneer etter et ublidt møte med dvaske froskelår og papp-pils fra pølsekiosken Franks.

Lørdag kommer det også en hjemmestudiokonsertversjon av Spellemannslagets Alle mine fine ugler i Bare Egil Bands Youtube-serie Tett på Bare Egil Band. Til uka vil den forhåpentligvis bli fulgt opp av en instrumentalversjon med retningslinjer for nye uglevers som tekstplakater sånn at det blir enklere for folk å henge seg på og synge sine egne vers.

Legg igjen en kommentar

16. mai 2020

Retningslinjer for skaping av nye Uglevers

Sangleken Alle mine fine ugler har bredt om seg som en farsott etter suksessen til Bare Egil Spelemannslags konsert fra Riksscenen nylig (se konserten på NRKs nettsider) og mange har etterspurt råd og retningslinjer for hvordan de skaper adekvate uglevers, ikke minst i forbindelse med 17. mai-arrangementet Hele Norge ræller som avsluttes på gamlemåten med en felles avsynging av Alle mine fine ugler. Som en hjelp til de som er usikre, har Bare Egil sjæl satt sammen en fin og klargjørende liste med retningslinjer. Det kan være lurt å ta en utskrift og sy den fast på innsiden av bunaden, i tilfelle man plutselig står fast.

Versene i sangen Alle mine fine ugler som synges under sangleken ved samme navn skal improviseres fram etter følgende retningslinjer.

Dette er retningslinjer, ikke regler, og første retningslinje er at så mange som mulig av retningslinjene bør brytes minst én gang per sanglek. (inkludert denne)

Formen er: «Jeg har ei ugle… / og jeg har ei ugle… /»

Man kan fortelle hvor uglene er, hva de har og ikke har, hva de gjør og hvor de har vært. Man kan også fortelle om andre aspekter ved uglens gjøren og laden. Evt. kan man bare sette sammen ord på en måte som ikke nødvendigvis gir noen åpenbar mening.

Linjene bør ikke rime.

Innholdet bør ikke henge logisk sammen, ei heller bestå av motsetninger. Eks: «Jeg har ei ugle som er hvit, og jeg har ei ugle som er svart».

Hvis man står fast kan man alltid si: «Jeg har ei ugle borti der». Det bør i tilfelle alltid etterfølges av linjen: «Og ei ugle borti der».

Man bør ikke gjenta noe noen andre har sunget, altså bør man fra tid til annen gjenta noe noen andre har sunget (jmf. retningslinje 1)

Man skal ikke forberede seg. Mye av moroa er å ha fullstendig panikk mens man synger fordi man ikke vet hvordan linjen skal avsluttes.

Det er greit å unngå grovheter i så stor grad som mulig, men «Jeg har ei ugle der du vet» og «Jeg har tre ugler opp der bak» er innafor.

Man kan velge å plystre, nynne eller spille et instrument man enten behersker eller ikke behersker i stedet for å synge.

Det skal ikke foreligge avtaler om hvem som synger hvilke linjer. Det skal alltid være en overraskelse for alle hvem som synger neste vers.

Sangleken har ingen definert slutt og den skal ideelt sett vare til alle deltagerne har omkommet av enten sult eller utmattelse. Dette er den retningslinjen som tradisjonelt sett brytes hyppigst.

Legg igjen en kommentar

16. mai 2020

Hele Norge ræller

Det blir en litt annerledes 17. mai i år. Det blir mindre mulighet til å dyrke gamle tradisjoner som barnetog, blokkfløyte, korps og bunad. Men ut av kriser oppstår det av og til nye spennende muligheter for fornyelse. Kanskje nye tradisjoner kan vokse ut av dette kaoset?

En slik ny tradisjon kan være arrangementet Hele Norge ræller som virkelig har potensiale til å binde landet sammen. Uavhengig av sangferdigheter, kulturell bakgrunn, humør og interesse – alle kan rælle. Det er bare å slenge seg på og rælle for full hals fra 18-21 eller når det er.

Det kommer en ny ræll neste fredag.

Dessverre kommer ikke Bare Egil Spellemannslags nye singel Pils og Padde ut i tide til arrangementet. Men Pils og padde er jo en ræll som er såpass fengende at det burde være en enkel sak å legge den til i rællerepertoaret sitt uten at man trenger noe akkompagnement. Selvfølgelig etter at man har rællet seg ferdig med den generelle rællen. Så avsluttes arrangementet på gamlemåten med synging av Alle mine fine ugler (samtlige vers).

Heldigvis trenger man ikke å lære seg teksten til Alle mine fine ugler, for den skal man etter tradisjonen finne på mens man synger. Det kommer retningslinjer for Uglevers i løpet av kort tid.

Legg igjen en kommentar

14. mai 2020

Jeg vil lære verden å rælle!

Rælling er blitt den nye dillen, mye takket være Bare Egil Bands Rællenge på TikTok hvor folk fra hele verden kan lage sine Rællevideoer med egne dansemoves og også helt egne ræll.

I kveld kommer dette virkelig til å tas til et helt nytt nivå når Bare Egil Spellemannslags konsert fra Riksscenen 30. april vises på NRK 2 klokka 20.00. Her lærer jeg Odd Nordstoga, Tuva Syvertsen, Roald Kaldestad, Erik Sollid og Gjermund Silset å rælle, og de suger det til seg og tar det videre inn i sitt eget uttrykk. Og som om ikke det var nok, kommer den monumentale avslutningssangen Alle mine fine ugler fra konserten som singel allerede i morgen. Følg gjerne Bare Egil spellemannslag på Facebook for å følge med på hva som skjer med dette populære orkesteret framover.

Ronny Haugeland har nok en gang overgått seg selv med et nydelig cover.

I mellomtiden skjer det også store ting på reaksjonsvideofronten. Mens den tyske versjonen Bare Egil reagiert auf Dinge for tiden rulles ut på Facebook med stor suksess, slippes den siste episoden i første sesong på Youtube allerede i morgen. Og det er lite grunn til å mene at dette blir noe mindre enn den mest vellykkete episoden av alle så langt. Forhåpentligvis vil også den svenske serien være klar for premiere om ikke så alt for lenge. Keep on rælling in the free world.

Legg igjen en kommentar

14. februar 2020

Bare Egil støtter fotballnorge

Ingen har mer omsorg for sliterne i fotball-Norge enn Bare Egil. Tidligere i år kom trøstesangen Alle heier på Odd, som både ga fotballaget Odd fra Skien som nesten kreket seg til fjorårets cupfinale og Odd Nordstoga, som dessverre ser ut til å gå tapende ut av årets sesong av Hver gang vi møtes litt sårt tiltrengt plaster på såret.

Nå følger det en storslagen hyldest til Hamkam fra Hamar, fotballens nedrykkmestre med uslåelige åtte nedrykk fra øverste liga. Singelen Hei, Hamkam! representerer det ypperste innen moderne norsk fotballmusikk og er som forgjengeren Alle heier på Odd hentet fra den kommende plata La oss vinne EM i fotball som kommer like plutselig som disse singlene har gjort. Her er det på ingen måte noen planer om å markedsføre at det kommer ny musikk eller lage noe oppstyr rundt det. Singler og skiver popper ut etter innfallsmetoden, akkurat som Herr Hegerberg liker det. Som en norsk Eminem slipper han plater når det passer ham og han lover fortsatt at det skal bli tre av dem i løpet av året. Vi får se om han klarer å holde ord. Han har kommet med både en og annen skrøne tidligere, så det vil vise seg.

Bandet består som seg hør og bør av Øyvind Blomstrøm på gitar, Øystein Frantzvåg på bass og den nye Kvelertak-trommeslageren Håvard Takle Ohr på de tingene han spiller på. Coveret er designet av den aldri hvilende Ronny Haugeland. Alt er rett og slett som det pleier å være i Bare Egil Land. Tekstene til Bare Egil Bands låter finner du på Duplex hjemmesider. Det kan alltids være fint å ta med seg.

Legg igjen en kommentar