Bare Egils Spellemannslag
26. oktober 2019

Bare Egil reagerer på ting

Foto: Elisabeth Jakobsen

Det er ingen tvil om at jeg reagerer på ting, og det er heller ingen tvil om at disse reaksjonene blir mer og mer populære. Min nye plate Norge på kryss og tvers volum 4 kom ut denne uka til strålende kritikk fra min mangeårige venn og trommeslager Håvard Takle Ohr, som mener det er den beste og morsomste Bare Egil Band-plata så langt. Ingen dårlig anmeldelse hvis man liker musikken og humoren min; ikke nødvendigvis noen god anmeldelse hvis man ikke liker den så godt.

Selve originalvideoen til sangen Norges 3. beste bibliotekar. Videoen som er utgangspunktet for kommentarene i de neste reaksjonsvideoene.

Men det er nok fare for at det ikke blir musikken som blir min hovedbeskjeftigelse framover, selv om jeg fortsatt står fast ved planen om å gi ut tre nye plater neste år, og jeg også tenker å spille inn videoer til alle låtene mine. Det siste kommer nok til å ta litt tid. Men det er allikevel en annen ting som kommer til å stjele enda mer av tiden min framover. Etter å ha sondert litt på Youtube har jeg nemlig kommet fram til at det er langt mer populært med videoer hvor man ser på andre videoer og kommenterer det man ser enn videoer med førstegradsinnhold.

Her er den første reaksjonsvideoen. Den er mest en hvile-etappe på vei til den neste videoen.

Dette har jeg nå utforsket gjennom tre videoer, en filmet versjon av låta Norges 3. beste bibliotekar fra den nye plata, en video hvor jeg ser på videoen og kommenterer den og en video hvor jeg ser på reaksjonsvideoen og kommenterer den. Ikke overraskende for meg blir videoene mer og mer populære jo lenger jeg fjerner meg fra selve det originale kildegrunnlaget. Dermed kommer jeg nok til å fortsette å se på disse videoene og kommentere dem til vitsen er helt utbrukt (og muligens litt lenger i håp om at den før eller senere blir morsom igjen).

Her begynner det å bli moro, synes jeg da, men det er nok ikke siste kapittel i denne sagaen. Abonner på DuplexRecords på Youtube, så får du med deg etter hvert som nye videoer blir lansert.

Legg igjen en kommentar

25. oktober 2019

Norge på kryss og tvers volum 4 er ute

Bare Egil Bands nye plate er ute

Dette er en stor dag for oss alle. Norge på kryss og tvers volum 4, årets andre plate fra Bare Egil Band er klar. Dette er nok en samling med lokale låter med høyst diskutabel allmen interesse. Plata er spilt inn parallelt med Null som kom ut tidligere i år med samme musikalske lag og den låter omtrent akkurat like bra. Den har nok ikke den følelsen av ærlighet og vesentlighet som søsterplata hadde, men til gjengjeld er den faktisk ganske vittig og fengende. Den mangler selvfølgelig de låtene som virkelig utmerker seg på den måten som Æ39 og Bergen, du er ei fitteby gjorde på volum 3, men til gjengjeld er den mer helstøpt og har færre svake spor totalt sett. En typisk terningkast fire, vil jeg anta, uten at jeg har noen tro på at den kommer til å bli anmeldt noe sted.

Jeg holder meg i hvert fall godt! Man skulle vel ikke tro at den karen her har blitt 62 år!
Foto: Elisabeth Jakobsen

Det kommer veldig mye plater for tida, så jeg forventer ikke at noen skal gidde å høre noe særlig på dette her, men jeg kommer allikevel til å mase og gnåle på sosiale medier og prøve å lage påfunn som skaper oppmerksomhet for å få folk til å følge meg på alle disse forskjellige plattformene. Jeg kommer rett og slett til å være en forferdelig plage framover. Sånn har det blitt! Og som jeg har vært inne på allerede kommer det (minst) tre nye plater fra Bare Egil Band neste år. Dermed blir det ikke noe mindre gnåling i året som kommer. Ikke minst kommer jeg til å bruke mye energi på å forsøke å bli en ledende influenser på Youtube. Her forsøker jeg meg på den nye dillen reaksjonsvideoer. Jeg har filmet meg selv mens jeg ser en video av meg selv som spiller en låt jeg har laget, og jeg kommenterer det jeg ser. Dette blir det mer av framover, for dette er et innhold som jeg instinktivt merker at folk vil ha mer av.

Legg igjen en kommentar

18. oktober 2019

Alle sangene mine akustisk

Norges 3. beste bibliotekar – første låt i en ny videoserie fra Bare Egil Band

Da har jeg en ny og relativt ambisiøs plan. Ettersom jeg er en influencer med så bredt nedslagsfelt tenkte jeg kanskje at jeg skulle spille inn alle låtene mine i videoform med akustisk gitar. Først ute er den nye singelen Norges 3. beste bibliotekar og det vil sikkert bli litt fokus på den nye plata som kommer neste fredag nå i første omgang, men jeg kommer ikke til å ta for meg katalogen i noen spesiell rekkefølge, det blir etter innfallsmetoden. Det er bare å ønske seg låter i kommentarfeltet, så skal jeg titte på det og se om det er noen som peker seg ut som spesielt populære. Videoene vil man kunne se på Youtube og på Instagram TV som det er noe som heter og til og med på Facebook. Dette er bare nok en måte jeg kan overøse verden med unødvendig innhold på og sikkert ikke spesielt til glede for noen. Videoene kommer til å bli postet med ujevne mellomrom og på tilfeldige steder. Det blir som en god gammeldags omgang med tampen brenner, kanskje.

Legg igjen en kommentar

18. oktober 2019

Bare Egil utnytter døtrene sine

Det er fælt å si det, men jeg utnytter døtrene mine. Skamløst. De er så mye mer berømte enn meg, og når de gjør seg bemerket i massemedia, henger jeg meg på og later som det er min fortjeneste at de er blitt så flinke, f.eks. i fotball. Og dette utelukkende for å få oppmerksomhet om meg selv og min kunst. I vår gjennomkommersialiserte og profesjonaliserte medievirkelighet må man bruke de mulighetene man har til rådighet og jentene mine er blitt mitt fremste våpen i så måte. Mine vittige mistolkninger av avis-overskrifter som inneholder Hegerberg-navnet har blitt mine mest populære poster på sosiale medier noensinne.

Typiske eksempler på urettmessig utnyttelse av datter-suksess

Til nå er det suksessen til de to eldste jeg har surfet mest på, men nå prøver jeg å utvide paletten med en splitter ny sang om yngstedattera mi, Agathe. Hun er kanskje ikke så god i fotball som sine eldre søstre, men hun har et voldsomt potensial innen det som er hennes yndlingsgeskjeft, bibliotekfaget. I en alder av 16 år er hun allerede Norges 3. beste bibliotekar og mange mener dette bare er starten på en eventyrlig karriere. Det har vært interesse fra flere store internasjonale biblioteker som kan lokke med kontrakter med fantastiske honorarer og rik mulighet for personlig utvikling og vekst. Jeg følger med som en smed og sørger for at hun ikke blir lurt opp i stry, men det er ikke til å unnslå at jeg er en stolt far som jeg synger i denne ekstremt fengende låta som er Bare Egil Bands nyeste singel.

Cover: Ronny Haugeland

Legg igjen en kommentar

13. oktober 2019

Spellemannslaget er kommet for å bli!

Foto: Knut Utler

Det er ikke å ta hardt i å si at det var en strålende suksess med Bare Egils Spellemannslag på Riksscenen nå i helga. Fullt av folk både fredag og lørdag og fantastisk stemning begge dager. Ingen hadde sett noe som var kliss likt dette. Odd Nordstoga, Tuva Syvertsen, Gjermund Silset, Roald Kaldestad og Erik Sollid kompet meg på gamlemåten, og det viste seg at jeg i løpet av bare en ukes øving var blitt en av de mest anerkjente folkemusikerne i landet. Jeg er kjempeimponert!

Foto: Knut Utler

Heldigvis er det ingen i dette Spellemannslaget som har spesielt mye annet fore framover, så det er lett å la alle andre prosjekter hvile for å dra av gårde på verdensomspennende turne. Det har allerede kommet plenty med attraktive tilbud fra alle verdenshjørner og mer er ventet. Det er snakk om stadionturne i Sør-Amerika, klubbturne i Midt-Vesten, kulturhus i Akershus og det ene med det andre. Supportjobber for Metallica har også vært nevnt, men ingenting er bekreftet ennå, så det er litt hysj-hysj.

Foto: Knut Utler

Et høydepunkt for mange var den minimalistiske skipsklokke-soloen på den gamle shantyen Pils og Padde, som nå endelig ble framført i sin helhet med det sjeldent spilte tredjeverset. Soloen var skrevet av Odd Nordstoga, men den ble framført av undertegnede med helt upåklagelig timing og swing. Det er deilig å ha denne gaven at jeg bare kan ta opp et instrument jeg aldri har prøvd før og spille det så ubesværet nesten uten øving! Jeg antar at det er det man kaller en form for naturtalent. Ved siden av ydmykheten min er vel musikaliteten en av mine største styrker. Og det at jeg er så god i senga.

Foto: Knut Utler

Men ingen ting slo stemningen det ble når publikum tok over og i fellesskap improviserte vers nr. 19 på den nye klassikeren Alle mine fine ugler på lørdag. Det var et årshøydepunkt helt på der oppe sammen med den gangen jeg fant på en god del gode tøyser på Skuret i Trondheim før sommeren. Jeg mistenker at Alle mine fine ugler er den låta jeg kommer til å bli husket for om hundre år. Den rekker dessverre ikke å være med på Norge på kryss og tvers volum 4 som kommer 25. oktober og ei heller passer den på La oss vinne EM i fotball som kommer i mars/april neste år, men forhåpentligvis får jeg spilt inn en versjon som kan være med på Forskjellige ting som kommer neste høst. Problemet blir jo bare å eventuelt få plass til noen andre låter på den plata, for det er jo ikke den korteste sangen jeg har laget.

Det ble kort sagt framført masse god tradisjonsmusikk fra de østlige bydeler i Oslo, både reinlender, pols, springar, gangar og svingom, og folk ble introdusert for den gamle, velkjente asfaltdansen som er blitt bragt videre fra generasjon til generasjon på Bøler i mange tusen år. For masse flere bilder fra herligheten, besøk Facebooksiden til Knut Utler.

Legg igjen en kommentar