Gartnerlosjen i historisk perspektiv

1987

Gartnerlosjen startes på ruinene av det gedigne multimediaprosjektet Økern Fiskebar av Egil Hegerberg, Kristopher Schau, Thomas Gavin, Terje Jørgensen og Hans Jardar Reinmann.

Framfører på en julekonsert det engelskspråkelige instrumentalverket «Now» arrangert for flygel, trekkspill, to gitarer og perkusjon. Før opptredenen faller en fyllesjuk Egil Hegerberg ned en trapp. En publikummer ler kjeven ut av ledd.

1988/1989

Danseforestillingen Gartnerlosjens hyllest til Trondheim og det eksperimentelle teaterstykket «The Egg» i juni 1988 befester til fulle medlemmenes allsidighet som utøvere innen alle genrer, men fra høsten 1988 med Lars Lønnings inntreden i bandet blir Gartnerlosjen et rent rockeband. Med fokus på et sterkt visuelt uttrykk spiller de en rekke konserter, deriblant:

Live for Africa, oktober 1988

Lavita, desember 1988

Romerike Folkehøgskole, oktober 1989.

Duplex Records lanserer demokassetten «Hello, Cottage!» i et meget begrenset opplag før bandet oppløses.

1990

Det kommer en posthum vinylsingel med tre låter; Kjøpe Egg Blues, Nattas Gartner og Rock ´n Roll Pølse. Både lyden og framføringen er begredelig, men med en kolossal dose velvilje kan man kanskje finne en viss sjarm i det håndtegnete coveret «Fugl som Driter» av trekkspilleren Hans J. Reinmann.

De fire medlemmene Thomas, Lars, Kristopher og Egil gjenforenes for en kort periode under navnet Glansen. De holder ingen konserter, men er å finne på samlekassetten Demon Fiber Returnerer fra Duplex Records 1990 med låtene Vann Varme Sanitet (senere innspilt med Gartnerlosjen) og Dan Tyngste Sorg og Møda (senere innspilt med Aasen). Der finner man også tre låter med den originale utgaven av Gartnerlosjen; Kjøpe Egg Blues (live), Yoghurt Naturell og Vaske Meg Sjæl (senere innspilt med Bare Egil Band) og den første innspillingen av Arne med Bare Egil Band.

De tre gammelgartnerne Kristopher, Lars og Egil starter i juli bandet Lille Pepre Benklærs Campingbag sammen med den enes bror og en som heter akkurat det samme som denne, altså Harald Hegerberg og Harald Egeberg. De opptrer etter en måned sammen på Slurpen under Kjersti & the Morningbreads´ avskjedskonsert i august sammen med Nemlig Hemlig og Motorpsycho. Snart etter slutter gitaristen Lars Lønning for å konsentrere seg om sin videre musikalske utdannelse, og de fire gjenværende medlemmene får med Sindre Østereng på fiolin og diverse hjemmelagde instrumenter og tar navnet Diverse Artister.

1991

Lille Pepre Benklærs Campingbag gjenforenes for en dag og spiller inn eposet Slakter Fjes (Finnes på The Best of Duplex Samlekassetter så langt volum 1). Den blir senere en live-favoritt med Gartnerlosjen.

Diverse Artister holder en rekke konserter Bl.a.

Oppvarming for DeLillos på Blindern.

Femteplass i Oslofinalen i NM i rock!!!

Legendarisk lange konserter på flere av Oslos høyskoler

Diverse Artister gir ut en demokassett med navnet «Kolbe med Fut». Deltar på Duplexkassetten Gabriels Pose med Fersken og Prest i Fare (begge senere innspilt med Gartnerlosjen). Her finner man også bl.a. Lille Pepre Benklærs Campingbags monumentale Slakter Fjes og den opprinnelige versjonen av Bare Egil Bands Krise.

1992

Lars Lønning kommer tilbake igjen etter endt utdannelse og Gartnerlosjennavnet gjenopptas.

Spiller en rekke publikums- og kritikerbejublete konserter, bl.a.:

Garage i Bergen, januar 1992

Headache i Oslo, juni 1992

Martins i Lillestrøm, august 1992

Gamle Smuget, Oslo, desember 1992

Gjennomfører høstturnéen KRAM NEPE 92 og spiller på følgende steder:

Studentersamfundet i Trondheim, oktober 1992

Café Sting i Stavanger, oktober 1992

Hulen i Bergen, oktober 1992

Fiolinisten Sindre forsvinner gradvis ut av bandet for å konsentrere seg om gruppas visuelle utforming og driften av Duplex Records.

Gartnerlosjen er å se med egen musikkvideo til låta Kåbbåy på på ungdomsprogrammet U på NRK i desember, de lanserer de to særdeles ettertraktede demokassettene Gratis Gresse og Skryte Glatt Patte og har en fotoroman gående i rockemagasinet Rock Furore med to episoder i hvert nummer.

1993

Kåbbåy blir å høre med en låt som ledsager CD´en som følger med Rock Furore nr. 1-1993.

Vann Varme Sanitet er med på duplexkassetten Brudas Dagbok.

Spiller konserter over hele landet, deriblant under Duplexfestivalen 93 på Sentrum Scene sammen med Flames, Redrum, Iron Metal Hat, Hurra Torpedo, Bare Egil Band og Brødre For Fred.

Under den første Oslo Rock Festival spiller Gartnerlosjen to ganger. Først har de 17. mai-konsert på Rockefeller. Dagen etter framføres Gartnernes Circus Sideshow på Blue Monk. Publikum drakk tiss! Bedre enn dette var aldri Gartnerlosjen!

Live-lp´en Kyr Klump Klatt! kommer i oktober. Tross råtten lyd skinner det gjennom at Losjen har blitt et live-band å regne med.

1994

Gartnerlosjens første cd KREM FJES kommer på Tylden & Co. i månedsskiftet april/mai. Gartnerlosjen avholder i den forbindelse en festforestilling på Den Gamle Loge i Oslo for 500 entusiastiske inviterte gjester. Sketsjer, a capella-sang, playback, allsang, natursti m. utlodning av en spekeskinke og velformulerte taler skaper fantastisk stemning. Bedre enn dette ble aldri Gartnerlosjen.

En konsert fra Rockefeller i Oslo overføres direkte på riksdekkende fjernsyn. På en annen konsert samme sted kaster Gartnerlosjen 1000 boller i hodet på publikum, bygger en mur av toalettruller foran på scenen, spiller dukketeater, sketsjer og musikk, og varmer opp for seg selv som tung-rock-bandet Iron Metal Hat. Bedre enn dette var aldri Gartnerlosjen.

Gartnerlosjen er med på hyllestplata til Kiss med låta Beth, slipper promosingelen Krise (+Kåbbåy og Losjengirls) og gir ut CD-EP´en SJINGKPANGSE (puntum) etter at Harald Egeberg har sluttet og Per Aanonsen fra Mandal har blitt ny trommeslager.

De gjennomfører høstturneen God Tur 94 og spiller konserter over hele landet unntatt Elverum.

Årets avsluttes med en gigantisk festkonsert på Rockefeller i Oslo hvor trommeslager Per Aanonsen sager hjørner av pappesker og heller en kg. sukker gjennom en kuppel han har på hodet og Michael Krohn synger Vann Varme Sanitet iført en t-skjorte det står «Jeg er han i Raga Rockers» på. Bedre enn dette var aldri Gartnerlosjen.

1995

CD-singelen: HELDIGGRISENE med jentekoring fra Simone (hu fra D´Sound!) slippes ledsaget av en munter musikkvideo.

Fullengdesplata DUE markeres medet heldagsseminar for pressen på Royal Christiania Hotel i Oslo hvor bandet holder en rekke foredrag, viser overheads og skryter av seg selv i åtte timer.

DUE blir promotert med ekte TV-reklame (en festlig animasjonsfilm), som blir vist på ZTV. Coveret ble dessuten nominert til spelemannsprisen for beste cover dette året (CD i boks med plantekort og frø).

Medlemmer fra Gartnerlosjen er med på å lage to TV-serier for NRK:

Reidar Roses Orkester

Science fiction-serien Las Vegas

Gartnerlosjen er med på den norsk hyllestplata til Elvis Presley med Jailhouse Rock og har med låta Gershwin på Beat CD nr. 5; Beat Unlimited. I forbindelse med høstturneen Opp Med Humøret, Norge! slippes promosingelen: Kinosangen (+Valpe og Fyll Meg – Jeg er Mystisk)

1996

Gartnerlosjen splittes.

Bassisten gir ut solo-CD:

ABSOLUTT IKKE BARE EGIL BAND

Vokalisten gir ut en prompesingel på brun vinyl:

NORWEGIAN FART COMPILATION

Gitaristen og vokalisten gir ut en vinylsingel med bandet SINSEN.

Den andre gitaristen, bassisten, trommeslageren samt en annen kar, danner punkbandet AASEN og gir ut JUBILEUMSPLATE FOR IVAR AASEN

Etter dette kommer samlekassetten LEKSIKON TEGNEFITTE og alle blir venner igjen.

Gartnerlosjen er med på hyllestplata til Knutsen og Ludvigsen med en begredelig byggesketsj.

1997

Gartnerlosjen blir gjenforent for å spille på Duplexfestivalen 94. De stiller med et helt nytt britisk materiale noe som blir en dundrende fiasko. I kjølvannet av dette slutter vokalisten Kristopher Schau etter mange års tro tjeneste for å satse på en karriere i bandet DATSUN. De andre fortsetter uten ham og spiller et sin første konsert uten Schau på et protestkonsert mot nedleggelsen av Sentrum Scene den 28.4.

Er med på samleplata Sivil Ulyd med låta SATAN BLUES.

Legger ut på en begrenset norgesturné foran konserten på Roskildefestivalen.

Schau kommer tilbake igjen til gruppa i forbindelse med Roskilde-konserten hvor Losjen holder sin avskjedskonsert foran nesten 1000 entusiastiske publikummere. Her utføres en rekke av deres mest legendariske stunts før årene legges inn for godt.

1999/2000

Gartnerlosjen gjenforenes for å headline Duplexfestivalene 95, 96 og 97 i Bergen, Oslo og Trondheim.

2003

Gartnerlosjen tar fram årene igjen og spiller Kinosangen på Først og Sist samtidig som Kampen Janitsjar spiller en av sine marsjer i forbindelse med slippet av singelen Gartnerlosjens Aller Beste. Det låter fortreffelig. Senere kommer Adjø Kreativitet, en samling av utvalgte albumspor, b-sider og rester av Gartnerlosjens ufullende tredjealbum.

2004

Gartnerlosjen gjenforenes igjen for å spille på Duplexfestivalen 98, 99, 100 og uendelig. Blir dette det siste vi ser til Gartnerlosjen? Bare tiden vil vise!