24. november 2020

Rapport fra Trænas solsvidde strender

Til Trænafestivalen i 2013 var oppgaven min å skrive en sjømannssang til konserten min der. Sjømannssanger skal så vidt jeg har forstått handle om ting som forlis, tropiske paradis og eksotiske kvinner. Jeg synes jeg klarte å kombinere disse elementene riktig så godt i denne opprinnelig nokså Springsteen-aktige rockeren som innledet en kortvarig tradisjon med at hver Bare Egil Band-plate skulle ha med minst en låt hvor jeg brukte formuleringen «i en slags sekk». Teksten finner du her.

Det er ikke verst for en sjømann å komme til en fremmed strand og treffe en slik skjønnhet!

Værgudene tok til motmæle mot sangen min og lanserte en værtype med regn og ned mot 0 grader som prøvde å motbevise min tese om disse solsvidde strendene, men jeg valgte å vise været hvem som er sjefen gjennom stadig mer moderat påkledning etter hvert som konserten bar fram til relativt stor begeistring fra et publikum som hadde valgt en noe kraftigere bekledning.

Les rapporten fra Rana Blad som ga konserten en velfortjent firer på terningen.

Når jeg først var på Træna ble jeg invitert til å spille på Sommeråpent på NRK som hadde sendinger fra Hurtigruta der oppe. På vei bort til sendingen reflekterte jeg over at den sangen jeg hadde skrevet var litt lang og knirkete for Sommeråpents format hvor det fort ikke er plass til å spille en låt på mer enn et par minutter. I hvert fall hvis det er framført litt haltende på en kassegitar av en som ikke har lært seg låta si ordentlig på forhånd. Jeg var også redd for at sangens intrikate innhold ville gå over hodet på Sommeråpents bredt sammensatte publikum. Derfor skrev jeg like godt en låt til, den omtrent like vellykkete Bygg bru til Træna, bygget på de tanker man gjør seg på en båttur ut til disse forblåste øyene langt uti havgapet. Teksten finner du her.

Både Bygg bru til Træna og På Trænas solsvidde strender slippes som Tett på videoer samtidig sånn at det skal bli mulig å avgjøre en gang for alle hvilken av dem som er den mest populære Trænalåta jeg har skrevet.

Begge låtene dukket opp på Norge på kryss og tvers volum 3, plata som for alvor representerte en kvalitetsheving på de nyere Bare Egil Band-platene, synes jeg, både når det gjelder låtskriving og produksjon. De platene som kom i årene før var litt mer over hele kartet og vimsete sammensatt. Siden da har det vært litt mer stringens over det hele. Men det er nå bare min mening og jeg vet ikke hvor mye den er verdt. Jeg anbefaler nå allikevel alle å kjøpe seg Norge på kryss og tvers volum 3 på såvel CD som LP. Man kan få et svært godt tilbud på en pakke på dette ved å ta kontakt med Bare Egil Band gjennom Facebook eller enda enklere ved å bestille dem fra Platekompaniet.

Legg igjen en kommentar

21. november 2020

Krydder i hverdagen

Det går mot jul og da skal det krydres både her og der. Kanskje trengs det litt krydder i samlivet? Ja, krydder er i det hele tatt brukandes til ganske mye. Derfor passer det utmerket at dagens låt i Bare Egil Bands pågående serie Tett på Bare Egil Band på Youtube i dag er viet låta Krydder fra plata Jo (har jeg nevnt at den finnes på vinyl og er en fremragende julegavidè?). I serien Tett på Bare Egil Band planlegger jeg å spille gjennom alle låtene jeg har laget, men ettersom jeg lager låter fortere enn jeg klarer å spille dem inn for tida, kan det bli litt vanskelig i praksis. Vi får se hvordan det går.

Teksten finner du her

Krydder er en av disse låtene som er skrevet til lokale steder rundt omkring i forbindelse med konserter på angjeldende sted. Denne ble laget til en konsert med Ikke Bare Bare Egil Band Band på Landbrukshøyskolen i Ås (jeg nekter å anerkjenne dets universitetstatus – har du hørt makan til tøv?). Dette er forøvrig også stedet hvor deler av Absolutt Ikke ble spilt inn live i 1995 samme kveld som Gartnerlosjen åpnet sin Due-turne samme sted. Det var tydeligvis hektiske tider.

Overrask far med denne vinylgodbiten, delvis spilt inn på Landbrukshøyskolen i Ås!

Når jeg spiller med bandet mitt er jeg som regel nødt til å skrive kveldens lokale låt litt på forhånd sånn at vi kan arrangere den og øve den inn før konserten, men det hadde jeg tydeligvis ikke gjort ved denne anledningen. Jeg var på skoleturné med Bare Egil og Aslags superpopulære barneshow i Aurskog-Høland i ukene før, så det hadde sikkert vært vanskelig å finne tid til både komponering og øving. Heldigvis dukket denne låta opp av seg selv under lydprøven på barneshowet samme morgen. Den ble hurtig skrevet ferdig og øvd inn under lydprøven til Ikke Bare Bare Egil Band Band samme dag. Lydprøve har faktisk blitt en av mine foretrukne arenaer for låtskriving de siste årene. Hainn lydmainn… er en annen perle som har kommet til på den måten.

Årets julegaveidé? Låta Krydder finnes på denne fine plata!

Krydder har med sin rike tekst og fengende melodi fra første stund vært en kjær gjest i settlista både med og uten backingband. Den har også fått ytterligere liv gjennom tolkningen til Bare Egil Spellemannslag hvor Odd Nordstoga ikke bare har arrangert låta på en fremragende måte, men til og med lagt inn et ekstraparti som jeg ikke skjønner helt hva handler om, men som like fullt er feiende flott.

Krydder kommer i mange utgaver. Dette er folkemusikkvarianten. Ronny Haugeland har som vanlig tegnet coveret.

Legg igjen en kommentar

24. september 2020

Den musikalske rettsreferent

I Bare Egil Band har jeg blitt stadig mer samfunnsorientert i min kunst, og jeg tar dette nå til nye høyder gjennom min musikalske dekning av den pågående rettssaken om angrepet på demokratiet i kjølvannet av Ways of seeing-forestillingen. Jeg følger egentlig bare rettssaken med et halvt øye og lager bare låter om den når noen foreslår en tittel som jeg synes virker fengende, men dette har allikevel blitt det norske folks foretrukne medium for å få informasjon om denne selsomme saken. Siste låt så langt (og kanskje den aller beste) er Jeg vet da ikke hvor alle printerne mine er, men alle låtene er strålende, så følg spillelista og møt gjerne opp på Rockefeller-konserten på lørdag hvor suiten vil bli framført i sin helhet live for første gang.

Legg igjen en kommentar

09. september 2020

Er det tiss på trusselbrevet?

Bare Egil Band er Duplex Records’ utsendte medarbeider i Ways of seeing-rettssaken og han har lovet å komme med løpende musikalske oppdateringer som dekker alt interesse i denne pikante saken. Foreløpig har han sluppet to sterke musikksaker, men det er lov å vente seg flere avsløringer i dagene som kommer, etter hvert som saken utvikler seg.

Saken er selvsagt også dekket i mainstream media, men på en langt mindre fengende måte og elegant måte.

Legg igjen en kommentar

04. september 2020

Bare Egil i krise?

Neida, han er bare gjest i podcasten Krisemøter sammen med denne Kyrre-figuren.

Man kan lett få inntrykk av at herr Egil Hegerberg er i Krise, men i virkeligheten er han i sitt livs form. Det er bare at han er gjest i podkasten Krisemøter sammen med Kyrre denne uka, og da kan man jo lett misforstå. Dessuten kom jo nettopp singelen Rockefeller, han skal ha ekstrakonsert på Rockefeller, og det kommer stadig nye Tett på- og reaksjonsvideoer på Youtube. Så helt galt kan det vel ikke være.

Hør Kyrre og Egil i munter passiar. Ikke mye krisestemning å spore her!
Hør den brillefine nye stadionrock-singelen Rockefeller. Denne får du garantert høre på Rockefeller 26. september.
Dette er sangen om den gangen Egil spilte så hele Sentrum scene ramlet ned og alle som var til stede døde. Heldigvis ble det dysset ned av myndighetene og dermed så gikk det bra allikevel.
For dem som ikke forstår tysk, finnes denne reaksjonsvideoserien også på norsk og engelsk. Flere fremmedspråklige utgaver er under planlegging.

Legg igjen en kommentar