Biografi Maroder

 Aslag

Aslag har alltid ved siden av sine mer kjente band Reidar Roses Orkester, Hurra Torpedo og Black Debbath laget sanger som ikke hørte hjemme i disse konstellasjonene. Sanger som var  mer personlige, underfundige og forundelige og som derfor trengte en helt annen musikalsk drakt. En konstrant søken etter riktig musikalsk form til disse sangene har kommet til utrykk i en rekke ulike band og prosjekter. Det har vært Nilsen, Biff Baronen, Grosist Sløse, Aslagitar, Sirkus Aslag, LYD og ikke minst soloprosjektet Aslag.

I 2003 gav Aslag ut soloalbumet Søster Hvit som rent musikalsk på mange måter peker mot det som mange år senere skulle bli til MarOder.

Jarle Medhus

Før marOder ble marOder, startet så smått Aslag å spille inn skisser til enkelte av låtene som siden ble til første albumet Nattfugl med en kompis som het Jarle Medhus på trommer. Aslag var blitt kjent med Jarle under diverse video innspillinger for Black Debbath der Jarle hadde regi. Da Jarle senere var med Hurra Torpedo på turne til USA i 2006 for å lage dokumentar om den famoøse turen for NRK. Kom de noen sene nattetimer i prat om musikalske referanser og da Jarle i tilegg viste seg å være en røver til å tromme rytmer på bordet i bussen ble de enige om å starte band sammen.

Det tok litt tid før de var i gang, men etter hvert begynte de så smått og øve som en duo og hadde bla. En hyttetur til Ål hvor en første skisse til det som skulle blir låta Opp eller ned begynte å ta form.

 Atle Hassel

Samtidig, eller egentlig før. Hadde Aslag truffet en fyr som het Atle Hassel. Atle Hassel var pappaen til Mona som var bestevenninden til Kaja, den ene datteren til Aslag. På en foreldretilstelning i barnehagen kom Atle og Aslag i prat om musikk og det viste seg at Atle var en lidenskapelig rock og musikkelsker og ikke mist utøvende trekkbasun musiker. Da Atle i tillegg kunne fortelle at han hadde tråkket sine ungdoms år rundt i trøndelagen som hammondorgelspillende one man band på diverse grendehus og bryllupp, ble de enige om at det hadde vært veldig moro å forsøke seg på litt spilling en vakker dag.

Da Aslag senere begynte å føle for en utvidelse av bandet han hadde startet med Jarle, falt tankene raskt på Atle og praten de hadde hatt en gang. Hva kunne være bedre enn å utvide til en trio og ha med en fyr som både behersket orgel og trekkbasun. Aslag tok mot til seg og ringte Atle som var med på flekken. Fra den dagen ble marOder et ordentlig band. Det viste seg nemlig at den svært så ydmyke trønderen Atle kunne mye mer enn bare å spille hammondorgel, jaggu kunne han spille både klokkespill og basun i tillegg til at han også behersket å spille basspedaler med beina og til og med alt sammen på en gang. Dermed fikk også bandet en bassist med på kjøpet.

Bandet får navnet MarOder

Nå trengte bare bandet et navn. Det viste seg at alle gutta i bandet hadde en kraftig hang til kaffe om morran for å komme i gang, ja de var kort og godt skikkelig maroder før de fikk seg en skikkelig kopp kaffe. Ved å bli klar over denne kjensgjerningen kom bandets navn av seg selv. I tillegg moret de seg over en rekke tilleggs-betydninger. Det betydde skurkaktig, dessertør og soldat som plyndrer sine døde medsoldater på slagmarken. For ikke å glemme den litt artige betydningen du fikk hvis du delte navnet opp i to deler. Mar og Oder. Da får du betydningen mar som i mare, altså skummelt og ubehagelig, kombinert med Oder som jo også betyr sanger. Mao. Maroder kunne også bety skumle sanger. Artig syntes gutta i MarOder.

Sommeren 2009 hadde maroder sine to første konserter på en musikkfestival på Akkerhaugen og på en lokal sommerfest på Slependen.

Gunnar Berg-Nielsen

Etter en tid ble livet til Jarle såpass travelt at det ble vanskeligere å vanskeligere å opprettholde faste øvinger, dette gjorde at resten av bandet begynte å se seg om etter en ny trommeslager. I 2010 Kom Gunnar Berg- Nielsen med i bandet. Han var en kollega av Atle fra musikkskolen i Asker og hadde bla. Bakgrunn både som perkusjonist og trommeslager, noe som både Atle og Aslag tenkte måtte være en enorm fordel når det gjalt å utfylle den sparsommelige besetningen i marOder der gjerne en instrumentalist måtte klare å spille flere instrumenter på en gang for å skape de rette musikalske stemninger. Med Gunnar Berg- Nielsen falt mao. den siste viktige brikken på plass. Da han behersket omtrent alt fra trommer, metalldunker, pauker til diverse klokkespill og vibrafon. I løpet av høsten 2010 ble Albumet Nattfugl spilt inn i kontoret studios hos Aslag og gitt ut på nyåret 2011. Rett før en påfølgende turne med Duplex Festivalen til alle landets store byer.

Maroder har etter dette spilt en rekke konserter både på egenhånd og som oppvarming for både Major Parkinson og Bare Egil Band. Maroder gir nå ut sitt 5. album Dalbane 29.september 2023.