Telemark får to nye billåter

Av og til lurer jeg på om lokal låt-generatoren min faktisk tenker sjæl og plukker ut temaer som passer til det aktuelle stedet jeg skal spille. De neste to konsertene jeg skal spille er jo i Telemark og til begge plassen har det samme temaet blitt plukket ut; en bilsang om angjeldende sted.

Jeg er jo simpelthen gal etter fete biler.

Under ordinære omstendigheter ville jeg nok tenkt at det ble for likt for å lage to sanger til samme uke i det samme geografiske distriktet og valgt en ny oppgave til sted nr. 2, men ved nærmere ettertanke passet det såpass bra at jeg tenkte at det måtte ligge noe mer bak. For er ikke Telemark bilfylket framfor noe, bortsett fra kanskje Østfold? Og er ikke Notodden nettopp kjent for sin råning i Storgata? Og er ikke Rjukan så vanvittig langt fra folkeskikken at alle er avhengig av bil til selv de minste gjøremål? Her er bilkulturen så sammenvevd med folkekulturen at det er vanskelig å tenke seg de to fra hverandre.

Denna snertne kjerra på Beitostølen f.eks. Meget gjerrig på drivstoffet!

Derfor har jeg valgt å satse på å lage to gode billåter til konsertene hhv. på Rjukan 21. mai og på Notodden 23. mai. Og derfor ber jeg dere, mine kjære blogglesere om relevant informasjon til sangene. Har dere noen innspill om hvilke bilmerker som er vanlige i de respektive byene? Har dere noen gode bilrelaterte historier fra de angjeldende plasser? Har dere noen ekstra gode bilhistorier fra andre steder som jeg kan overføre til disse byene i form av en sang? Har dere noen eksempler på andre artisters store billåter som jeg kan trekke veksler på? Black Debbaths Stakkars jenter fra provinsen kan jo være et eksempel på en sang som kanskje kunne si noe om livet på Notodden?

Jeg kjører alle slags biler, overalt og med samme uvørne eleganse. Her på Skiippagurrafestivalen.

Har dere annen info fra Notodden/Rjukan som kan egne seg? Noen fakta om forholdet mellom industriarbeider og funksjonær i eldre tid, kanskje? Alt er av interesse. Alt kan omdannes til stor kunst i det store pågående kunstneriske samarbeidsprosjektet Bare Egil skriver lokale låter ved hjelp av sine fans på bloggen.

Det er nok ikke mange som vet at jeg også er en habil bussjåfør som bl.a. kan lage prikkfri busslyd med tunga.

20 kommentarer til “Telemark får to nye billåter”

 1. Katinka sier:

  Forferdelig vanskelig å kommentere på bloggen din. Man må liksom ha en bruker. Du burde åpne opp for at alle kan kommentere, så får du sikkert flere svar (bare ett tips).

  Ellers har jeg bodd på Notodden som student og betraktet det hele på trygg avstand. Det vil si… avstand og avstand… etter at jeg hadde bodd et år i storgata klarte jeg ikke å sove andre plasser for det var så stille at jeg kunne høre stillheten. Det ble en lang sommer med avvending etter det.

  Mine minner fra Storgata blir definitivt vekket til live om jeg kjenner lukten av wonderbaum. Ikke det at jeg noen gang satt inne i en av disse bilene, men hele storgata luktet jo ofte wonderbaum. Ja, blanding av eksos og wonderbaum da.

  Jeg husker også at jeg ikke kunne ha klær til tørk på verandaen min for de ble like skitne igjen innen de var tørre (full av eksosstøv eller noe).

  Jeg synes ikke du bør glemme at Notodden har mange studenter også. Kontrastene er store. Jeg trur vi kikket like rart på dem (rånerne) som de så på oss.

 2. Helene sier:

  Av alle mulige steder i Telemark, så drar du til Rjukan og Notodden? Skuffende.

 3. Anonymous sier:

  lokalt kallenavn for Notodden er : «Tødden»
  må fås med !!
  -iselin

 4. Da er det åpnet for uregistrerte kommentarer! Ikke si at jeg ikke hører på mine blogglesere!

 5. Anonymous sier:

  på Notodden : senka Volvo 240 og hundre wonderbaum i speilet !!!!

 6. Anonymous sier:

  storgata på Notodden og bensinstasjon-«møtestedet» Best.
  ikke glem rånerene og hvordan de kommuniserer med hverandre inne i bilen. møter du en rånebekjent i motsatt kjøreretning, rull ned vinduet, og prat i vei midt i gata selvom andre bilister kommer bak deg.

 7. Katinka sier:

  Ånei, skal ikke påstå at du ikke hører på leserne…

  en annen ting som minner meg om Notodden… dunk dunk dunk dunk dunk dunk…. (og masse skrangling i bilen)

 8. Anonymous sier:

  Føler vel at materialet fra den nye serien Norges Beste Fest på VG.no bør vurderes å tas med. http://www.vgtv.no/#!id=52510
  Her har du opptak fra en kveld hvor folk hadde tatt veien helt fra Rjukan (og helt sikkert lengre også) til Notodden for å delta på råner-markering. Som du kan se så går det også mye i 740, ikke bare 240. Men det må kappes det som kappes kan.

 9. Anonymous sier:

  VGTVs nye serie «Norges beste fest» fra Notoddens rånemiljø:
  http://www.vgtv.no/#!id=52510

  Emil Triers musikkvideo til Tornys «The only game» fra det samme miljøet:
  http://vimeo.com/7470397

  Notodden har vel omtrent tretti aktive rånere, og i en by med over 12 000 innbyggere, er jo det en veldig liten andel, og sjansene er nok store for at de fleste som kommer på konserten din er høgskolestudenter og andre med en viss (ironisk?) avstand til råninga.

  Når du skal besøke Rjukan, kan en ikke unngå å stille seg spørsmålet om hvem som når en bor i den sørlige delen av Norge, allikevel velger å bo ei bygd med mørketid.

  Ellers er det spennede at du nevner arbeidermiljøet. Jeg kjenner ikke Rjukan så godt, men etter at de la ned mye av industrien på Notodden (bla jernverket) er det en kjennsgjerning at mange av arbeiderne gikk over på trygd. Det kan nå virke som at dette har skapt presedens for at alle skal gå på trygd. Dette har ført til at Notodden ligger på trygdetoppen i Norge (til forsvar for byen må det nevnes at den har en ganske gammel befolkning, noe som drar opp denne statistikken).

  Notodden bysentrum er rellativt øde etter at butikkene gradvis har flytta ut på Tuvensenteret, Øst-Telemarks største handlesenter, siden 80-tallet. Dette forsøkes nå å snus bla ved å flytte sentrum 100 meter ned i gata til Heddalsvannet hvor det foreløpig er bygget et stort stygt hvitt handelsenter/leilighetskompleks (ICA-bygget), en busstasjon for Timeekspressen (dette er en vanlig måte å ankomme byen – faktisk var dette Timeekspressens første linje, og en av de få linjene som faktisk går hver time) og en togperrong uten stasjon (!) for Bratsbergbanen fra Skien som korresponderer med Sørlandsbanen.

  For å avslutte med litt positiv omtale av Notodden kan det nevnes en veldig flott natur med Heddalsvannet, skog og fjell, kulturhistorie med stavkirke og arbeiderkultur og moderne kultur med planer om nytt Bok- og blueshus (kulturhus), fast stoppested for Riksteateret, Telemarksgalleriet og miljøet rundt kulturlinjene på høgskolen (både lærere og studenter).

  Håper du finner en sang inni her et sted. Lykke til!

 10. T sier:

  Så det er tenkt en slags «fra tungindustri til trygde-bilmani» vinkling på lokallåta? Jeg tror det blir fantastisk! Kåre Virud sier at «første by tar siste stikk», og selv om jeg hater råninga og tafattheten som det finnes en god del av på Notodden, så elsker jeg byen! Skulle så veldig gjerne vært der på konserten! Men, akk! Studiene venter…

 11. Anonymous sier:

  Topp idet, Bor selv på Notodden og råner med traktor. Det burde definitivt tas med.

 12. Anonymous sier:

  Hei Egil 😉
  av de som har skrevet her så langt kan det se ut som det «klage koret» er igang igjen ……. Det er ingen hemlighet at byen er splittet på dette med RÅNING (4% mot og 96% for råning)

  Stikk ord du kan ha med:
  #En kebabb fra Filnts …..
  #Vovlo ….
  #Utrangerte mercedes taxièr fra oslo og som lukter fortsatt kebbab og hvitløk ….. derfor såååå mange Wunderband i speilet.
  #Dunk,dunk, dunk ….( basslyd) og gafateip(duct tape) for alt som ikke er limt eller festa med duct tape løsner pga. dunk dunk dunk
  #Gamlingene i storgata 86 ( seksogåtti) de behøver ikke ha sine egne pacemakere ….. lyden fra bassen holder hjerte igang … de bare går ut på verandaen og tar imot en dose eller2 fra volvoen som kjører forbi…
  #Det er ALLTID noen som vil være sjafør for en rånebil.
  #De som råner får alltid ….. (får seg noe)
  #Vi har en «råner» på mange a 40 som fikk sin «ungdomstid» ødelagt da han fikk barn med ei for ett par år siden….

  #Rånerene er TOLTALE MOTSTANDERE av blusehuset, men ikke av NotoddenBlues festival

  #kebabb = babb.
  Og så har vi «kebabb brøderene» som forøvrig er 2 kjempe koslige gutter med inntrese for amerikanske biler, både gamle og stygge til 60 og 70 talls biler …
  #De urbane sitter på dagtid ved Carbiden og drikker sin klafelate og forbanner seg over dagens ungdom…. Det hender at de tar sine barnevogner og demonstrerer mot dette og krysse i fotgjenger overgangen rett utenfor der de sitter å drikker sine kafelatter.
  #Ola gris var en velkjent figur som fortsatt tar seg en runde, men helst på dagtid.

  # «Ronny» (ett eller annet, husker ikke navnet) som den lokale revygruppa Helt Nils har som en velkjent råner.

  #Vi hadde en tid VERDENS eneste nattåpent GÅGATE…..åpent fra kl.23.00 til kl.05.00.

  # Vi hadde en tid, gågate, men ikke for buss og taxi og kjøring til egne eiendom … trodde hun som bodde midt i gata og som fikk bot for å kjørt hjem ….Hun skulle ha ringt politiet FØRST og spurt om lov …….
  # Vi har norges dyreste rånegate, en stubb på ca 800 meter til 100 millioner kroner …..

  # Vi har norges bredeste fortau, sett i forhold til bruken…

  #Du er ikke en ekte råner hvis du ikke har knullet noen i bilen nede på Tinfos området og gjernne bak politi huset og NAV huset.. he he.

  # Rånerene gjør det i storgata…. Utgåtte rånere (de voksne) gjør det på tinnmyra …… Alle skal gå rundt Tinnemyra om dagen, det har blitt regne songsvann der oppe nå. noen går tur og noen «doger» …eller bare lufter hunden sin som mange sier.

  #En ekte råner mekker sin bil selv.

  #En ekte råner går med en blå arbeidsjakke ( husker ikke navnet på de)

  #En ekte Råner stifter famile først…..

  Bare for å nevne noe … kommer tilbake med mere dersom jeg kommer på noe ;))

  Lykke til med sangen og jeg GLEDER meg til du kommer til Notodden.

  • Anonymous sier:

   Du mener Tommy Ronny og muligens hans sønn Tommy Ronny Jonny ?
   Arbeidsjakka skal være svart av typen Fristad eller Wenaas, Gjærne med et passende trykk som Volvo, Nissan, John Deere, Valtra, Scania, eller en passende firma logo på, Caps men Traktor/bilmerker skal man heller ikke kimse av. Genser med firmalogo fra maskinentreprenør eller lignende er også ypperlig.

 13. Anonymous sier:

  Kan du ikke lage en låt om noe annet enn rånerane???? dem fortjener ikke all den oppmerksomheten dem får.

 14. Anonymous sier:

  Du bør jo absolutt ha med noe om stedene du skal spille på. Håper bare vi slipper å høre noe blues, for det er det heller omtrent ingen som liker på Notodden bortsett fra en gang i året.

 15. Rune Moe sier:

  Som drammenser er Notoden for meg kun endeholdeplass for disse lilla ekspressbussene.

 16. Anonymous sier:

  Hei,
  Notodden sentrum er sååå dødt og stille …….. at selv uteliggerene har rømt byen …..;((
  Få frem at rånerene er gode folk og gode venner med hverandre.

  Mye fint fjell og vann her i området. 1,5 time til oslo og 1,5 time til tønsberg og 1,5 time til høyfjellet.

  Og så mange vakkre jenter og kvinner i denne byen at selv Rune Rudberg er æresborger av Arno og Carbiden ….

 17. Anonymous sier:

  Hei Egil! Kult at du kommer tilbake til Rjukan igjen! Du har mange fans her, og jerg tror billetter går unna som varme manifolder!

  Tips om Rjukan og bil må være at man ikke kan klare seg uten hjul på Rjukan. Nå finnes det noen som overlever uten Bil, takket være Tinn Billag og Rjukanekspressen.
  Til tross for det finnes det nesten ikke bilforhandlere her. Det må jo være en hellig inkonsekvens.

  Vi hadde ikke overlevd uten Tinnsjøveien heller. Det er jo der alle turistene mister lappen.
  Det er viktig å ta folk når de kjører ut av Rjukan, for da kan det øke folketallet (ved å ta fra dem lappen og bilen).

  Det er typisk å velge firehjulstrekk for folk i Tinn.
  Rjukanfolk liker å kjøpe fine biler, sikket fordi de sparer ellers på landets billigste strøm. Audi, Mercedes og BMW, ja eller Porsche Cayenne eller Range Rover og andre firhjulstrekkere – eller rett og slett tyske merker – kan det han en mystisk kobling til verdenskrigshistorien, siden vi lurte tyskerne for tungtvannet?

  Det kan også være at folk blir påvirka av alle de som kjører luksusbiler til sune nybygde hytter på Gaustablikk, som har vært landets raskest voksende skidestinasjon de siste årene.

  Ellers er Rjukan byen uten kjøpesenter, en bevisst «handling» for å ikke utarme sentrum av byen, så istedet kjører de langt for å komme til kjøpesentre. Rjukanfolk elsker å reise. Det er en liten by, men rjukanfolk er absolutt over alt.

  Rjukan er arkitekttegna fra grunnen av, har Norges lengste hovedgate (Sam Eydesgate) som er 8 kilometer lang (!). Og er jo en lang og trang by, og en kulturby, og står på den tentative (på vent) lista til å bli en del av Unescos Verdensarvliste fordi byens arkitektur er så god bevart. Sam Eyde, hydrogrunnleggeren, som også er byens grunnlegger, hyret inn landets beste arkitekter for da byen ble bygget for litt over 100 år siden.

  Ellers er det mange i Tinn som liker å kjøre både snøsccoter og firehjuling i fjellet.

  Ellers er det et kjent fenomen at omorganiseringen av politiet i telemark, har ført at politiet ofte kommer for seint fram når det skjer noe på Rjukan. Ofte er bilulykker rydda vekk, og alt er tomt når politipatruljen kommer fra Grenland eller Notodden. Det skal være stasjonert politi i Tinn også, men nå er politikamrene i Telemark nattestengt, så det spørs hvor patruljene er til enhver tid.

  Det gjør det kanskje lettere å råkjøre på rjukan også. Derfor har vi fått en masse elskelige fartsdumper på rettstrekkene i byen, samtidig som Statens Vegvesen har finni på å fjerne nesten alle fortgjengerovergangene.

  Det er også to veier som er vuinterstengte ijn til Rjukan, og som man jobber med å få helårsåpne. Svineroivegen (grisehaleveien fordi den svinger sånn!) over til Tuddal , og vegen over Imingfjell til Nore og Uvdal blir stengt om vinteren på grunn av henholdsvis snøføyke og reistrekket på Hardangervidda!

  En fra rjukan kalles enten rjukaneser eller rjukanmann/rjukanfolk. Detvar også et gammel turistslagord på «Rjukan – fins ikke makan».

  Rjukan er en vennlig by, der folk tar godt imot både turister og innflttere, og en by der folk hilser mye på hverandre, også når de kjører, en med hender, blinklys eller et fjernlysblink.

  Rjukanbiler har skilter som begynner med PA.
  De er ofte populære bruktbiler, fordi det tradisjonelt har vøært lite salta veger her i Tinn. Dermed har bilene vært motstandsdyktige mot rust. Å ha PA-registrert bil er status!

  Rjukan jobber beinhardt for å få verden til å innse at dette stedet er det beste å drive med framtidas miljøvennlige «grønne datalagringing», gjennom planer for to store datasenter-satsinger.

  Det må da være noe nyttig å få ut av detta!

  Til Notoddensangen, så bør du leite opp Heddal Lovers sin sang «Du kan få meg ut av Heddal, men du får aldri Heddal ut'a meg!», som kanskje kan være meloditips til Notodden. Heddal er jo blitt endel av «Tødden», og for å «få folk ut» så må man jo bruke bil!
  Notodden-biler har registreringsnummer som starter på NV.

 18. Anonymous sier:

  nv rimer på nav

Legg igjen en kommentar

Kommende konserter

7. juni Bare Egils Spellemannslag
stord arena, Stord Kjøp billett!

8. juni Bare Egils Spellemannslag
Lyse netter, Moss Kjøp billett!

8. juni Bare Egils Spellemannslag
Miniøya, Oslo Kjøp billett!

13. juni Bare Egils Spellemannslag
Kafé Skuret, Trondheim Kjøp billett!

14. juni Bare Egils Spellemannslag
Vervenfestivalen, Horten Kjøp billett!

15. juni Bare Egils Spellemannslag
Villa Sole, Jessheim Kjøp billett!

23. juni Bare Egil og Aslags enda mer superpopulære barneshow
Cornerhagen, Bergen Kjøp billett!

? Se fullstendig konsertoversikt

Norsk Barsk Metal

Hele Duplexkatalogen

Mailliste

* nødvendige felter